Analysis of 3D-printing technologies and their impact on additive manufacturing processes

Author(s) Collection number Pages Download abstract Download full text
Тарасов Н. А., Khamula O. H., Сорока Н. В. № 1 (68) 198-206 Image Image

Сфера технологій 3D-друку досягла величезного прогресу за останні роки, радикально змінивши методи проектування та виробництва прототипів, використовуючи різні методи технологій 3D-друку, такі як FDM (моделювання плавленого осадження), SLA (лазерна стереолітографія), SLS (селективне лазерне спікання), SLM (селективне лазерне плавлення) . Також існують й інші методи та технології, таких як DMLS (пряме лазерне спікання металу), SHS (селективне термічне спікання) і багатошарове моделювання об’єктів (LOM), багатоструменеве моделювання (MJM), плавлення електронним променем (EBM), кольоровий струменевий друк (CJP), цифрова обробка світла (DLP) тощо. Завдяки цим технологіям, існує можливості для створення складних прототипів для різних сфер застосування. Метою цього наукового дослідження є проведення детального порівняльного аналізу цих технологій 3D-друку шляхом вивчення відмінностей між методами та типами 3D-друку, такими як FDM, SLA та SLS, включаючи також нові методи друку, такі як DMLS та EBM, і вивчення їх особливостей та їх застосування, ефективність і використані матеріали. Також буде розглянуто, як нові технології 3D-друку, такі як MJM і CJP, сприяють розвитку 3D-друку, особливо в таких сферах, як виробництво та прототипування, та майбутні тенденції в технологіях 3D-друку, а також застосування цих технологій для різних галузей промисловості. Також обговорено, як такі з технології впливають на процеси адитивного виробництва. Це дослідження проливає на світ розуміння відмінностей технології 3D-принтерів та активне використання і покращення цих технологій і відкриття нових можливостей для створення нових технологій. Розуміння відмінностей технології 3D-друку, дасть можливість обирати ту чи інші оптимальні технології для створення моделей. Для прикладу, використання технології 3D-друку, для створення 3D-моделей з рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, може бути оптимальним вибором такої технології, як SLA, FDM, DLP, в ой час як для інших 3D-моделей може бути оптимальним інша технологія 3D-друку. Ця стаття дає можливість в продовженні наукових досліджень та проведення експериментів з використання різних технології 3D-друку з відтворення різних моделей, для того щоб виконати сортування, яка технологія 3D-друку буде оптимальним, для певних 3D-моделей, а це дозволить скоротити час та витрати виробництва.

Ключові слова: технологія 3D-друку, SLA, FDM, DLP, LOM, MJM, DMLS, EBM, CJP, SLA, SLS, SHS, адитивне виробництво.

doi: 10.32403/1998-6912-2024-1-68-198-206


  • 1. What is 3D printing? Retrieved from www.hubs.com/guides/3d-printing/ (in English).
  • 2. Types of 3D Printing Technology. Retrieved from www.protolabs.com/resources/blog/types-of-3d-printing (in English).
  • 3. What is 3D Printing? Retrieved from formlabs.com/3d-printers/ (in English).
  • 4. What is 3D Printing? Retrieved from 3dprinting.com/what-is-3d-printing/ (in English).
  • 5. Types of 3D printing technologies. Which one to choose for your project and why? Retrieved from 3dgence.com (in English).
  • 6. Characterization and Comparative Analysis of Mechanical ... Retrieved from www.mdpi.com/2076-3417/14/2/649 (in English).
  • 7. 3D Printing Technology Comparison: FDM vs. SLA vs. Retrieved from SLS formlabs.com (in English).
  • 8. Principles and comparison of common 3D printing technologies. Retrieved from www.lin­kedin.com (in English).
  • 9. 3D printing technologies in. Retrieved from comparison www.medics3d.com/en/3d-printing-technologies-in-comparison/ (in English).
  • 10. The Comparative Analysis of 3D Printing Technology ... Retrieved from myjms.mohe.gov.my/index.php/ijarti/article/view/20898 (in English).
  • 11. Comparative study of the 3D printing methods in terms ... Retrieved from www.researchgate.net (in English).
  • 12. The future of 3D printing: Will it change your industry? Retrieved from ultimaker.com (in English).
  • 13. 3D Printing Trends: Six Major Developments. Retrieved from www.jabil.com (in English).
  • 14. What are some of the future trends and opportunities for 3D printing? Retrieved from www.linkedin.com (in English).
  • 15. 10 Exciting Ways 3D Printing Will Be Used In The Future. Retrieved from www.forbes.com (in English).