Identification of the main parameters of influence on the creation of quality AR-technology and their interac

Author(s) Collection number Pages Download abstract Download full text
Дорош С. М., Khamula O. H. № 1 (68) 23-30 Image Image

Дослідження технології доповненої реальності (AR) має важливе значення з кількох причин, пов’язаних з її потенціалом трансформувати різні аспекти нашого життя та діяльності. Як зазначено в статті, доповнена реальність є новою технологією, яка допомагаю додати до реального світу певний інтерактивний контент. Що в свою чергу, допомагає краще зрозуміти побічне та розширити інформацію про предмет який споглядаємо. Доповнена реальність реалізується в різних галузях нашого життя, осторонь не стоїть і галузь мистецтва і все що з нею пов’язане. З дослідження літературних джерел, бачимо, що дана технологія є досить молодою і є ще досить не вивченою. В статті наведено проведене дослідження та опитування респондентів, щодо параметрів, які впливають на створення якісної технології доповненої реальності для мистецьких творів. Наводиться ряд способів використання даної технології в мистецтві та виставковій діяльності. Групою експертів виокремлено, на їх розсуд, параметри, які є вагомим для створення та вибору технології доповненої реальності. До вагомих параметрів було віднесено такі параметри як: контент, технічні вимоги, програмне забезпечення, локація та трекінг. До менш важливих, але вартих уваги, було виділено параметр інтерактивність та метадані. Окрім впливу даних параметрів на створення та вибір якісної технології доповненої реальності, в статті розглянуто і особливості впливу кожного параметру один на одного. Зазначені особливості та вимоги до даних параметрів та на що потрібно звертати увагу. Проведені дослідження підтвердили сподівання, що різні параметри впливу можуть взаємодіяти між собою, визначаючи технологію, бюджет, художників та вимоги, які дозволяють створювати доповнену реальність для художніх творів. А дослідження технології доповненої реальності є важливим кроком у розвитку інновацій, впровадженні нових технологій в різні галузі суспільства, в тому числі й в мистецтві. Впровадження даної технології дасть можливість отримати економічні вигоди, сприятиме соціальному та культурному розвитку населення, а також розширення наукових знань. Дані технології можуть змінити наше повсякдення життя, особливо в час різних карантинів та ведення військових дій.

Ключові слова: доповнена реальність, мистецтво, параметри, технології, контент, програмне забезпечення, технічні вимоги, локація, трекінг.

doi: 10.32403/1998-6912-2024-1-68-23-30


  • 1. Honcharova, N. (2019). Tekhnolohiia dopovnenoi realnosti v pidruchnykakh novoho pokolinnia: Problemy suchasnoho pidruchnyka, 22, 46−56 (in Ukrainian).
  • 2. Nova ukrainska shkola. Retrieved from https:// www.kmu.gov.ua/storage/app/media/reforms/ukrainska-shkola-compressed.pdf (in Ukrainian).
  • 3. Virtualna ta dopovnena realnist: yak novi tekhnolohii nadykhaiut vchytysia. Retrieved from https://osvitoria.media/opinions/virtualna-ta-dopovnena-realnist-yakoyu-mozhe-buty-su­chas­na-osvita/ (in Ukrainian).
  • 4. Augmented reality (AR). Retrieved from https://www.adv.ua/article/augmented-reality-ar/ (in English).
  • 5. B. Marr. 9 Powerful Real-World Applications Of Augmented Reality (AR) TodayPowerful Real. Retrieved from https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2018/07/30/9-powerful-real-world-applications-of-augmented-reality-ar-today/ (in English).
  • 6. Matviienko, Yu. S. Zastosuvannia tekhnolohii dopovnenoi realnosti v osvitnii haluzi. Novitni informatsiino-komunikatsiini tekhnolohii v osviti, 163−165. Retrieved from http://dspace.pnpu.edu.ua/bitstream/123456789/5173/1/Matvienko1.pdf (in Ukrainian).